Toneelvereniging Zet Door


Ga naar inhoud

2006 As weej wir noa Tegele goan.

Producties 2000-2010

Het is rond 1920, de eerste wereldoorlog. Dokter Rahier uit België heeft geen zin in de oorlog, ontvlucht zijn land en vestigt zich in Tegelen alwaar hij tot zijn dood zal wonen. De jaren zijn de hoogtijdagen van de Tegelse horeca. Tegelen telt zo´n 3000 inwoners en heeft maar liefst 130 cafés plus 4 bierbrouwerijen. Alleen al op de Hoogstraat zijn 12 cafés, waaronder dat van Joes en petatte Nelke.
Zij hadden een huiskamercafé annex beugelbaan en voor die tijd een topomzet. Tijdens de Tegelse kermis werden er zo´n 1700 liter bier en 35 liter jenever verschud. Bovendien verkochten ze zo´n 1750 sigaren en haalden 88 mark aan dansgeld op!
De kermis van toen zag er natuurlijk heel anders uit, men kon er vechten met een beer, populair bij de mannen. Als je de beer op de grond kreeg kon je 5 mark verdienen en als je hem op zijn rug legde 10 mark.

Rode draad is sfeer proeven en het hoe en waarom van het ontstaan van het liedje "En as weej wir noa Tegele goan". Waargebeurde anekdotes aangevuld met humor en fantasie.


Laatste update | info@zetdoor.nl

Terug naar inhoud | Terug naar hoofdmenu